Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΑΝΔιΘ

 Έχουμε φτάσει μία «ανάσα» πριν από τις εκλογές της ΕΑΝΔιΘ και αντί να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν νέοι και ασκούμενοι δικηγόροι στη μετα-COVID εποχή, η απερχόμενη διοίκηση της ΕΑΝΔιΘ φρόντισε για ακόμη μία φορά να προσφέρει άλλα θέματα συζήτησης, υπονομεύοντας αδικαιολόγητα και αντιδημοκρατικά την εκλογική διαδικασία.

Ειδικότερα, παρατηρήθηκε μαζική απόρριψη υποψηφίων, μεταξύ των οποίων και μέλη της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, που είχαν υποβάλει υποψηφιότητα για το Διοικητικό Συμβούλιο στις επικείμενες αρχαιρεσίες της ΕΑΝΔιΘ. Οι συνάδελφοι αυτοί ενημερώθηκαν από την Εφορευτική Επιτροπή ότι η υποψηφιότητά τους απορρίφθηκε λόγω μη καταβολής της ετήσιας συνδρομής των 2 ευρώ (!) για το έτος 2021 μέχρι την ημερομηνία προκήρυξης των αρχαιρεσιών.

Η απόφαση αυτή, παρά τα όσα αντίθετα διατυμπανίζει η απερχόμενη διοίκηση, είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα της Ένωσης! Ποτέ μέχρι τώρα στις πολυάριθμες εκλογικές διαδικασίες που έλαβαν χώρα η εκάστοτε Διοίκηση δεν θεωρούσε ως καταστατικό προαπαιτούμενο για την υποβολή υποψηφιότητας την καταβολή της ετήσιας συνδρομής των 2 ευρώ, ούτε πολύ περισσότερο είχε αποκλείσει οποιονδήποτε υποψήφιο για τον λόγο αυτό. Εκτός αν η απερχόμενη Διοίκηση πιστεύει ότι τα προηγούμενα Δ.Σ. (στα οποία πολλοί από αυτούς συμμετείχαν) παραβίαζαν συστηματικά το καταστατικό της Ένωσης.

Αντίθετα, η απόφαση αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα χρονικά της ΕΑΝΔιΘ και στηρίζεται δήθεν στον «κανονισμό» που είχε ψηφίσει πρόσφατα Γ.Σ. της Ένωσης χωρίς καμία σχετική καταστατική εξουσία και χωρίς καμία μαζική συμμετοχή των μελών του. Με τον (αντικαταστατικό) αυτόν κανονισμό η απερχόμενη Διοίκηση εκφράζει την ονείρωξή της να μετατρέψει την ΕΑΝΔιΘ σε εισπρακτική εταιρία περιορίζοντας δικαιώματα στα μη οικονομικά τακτοποιημένα μέλη της, τα οποία υποτίθεται υπερασπίζεται ακριβώς λόγω των χαμηλών ή και μηδενικών αμοιβών τους. Και όλα αυτά, μάλιστα, λαμβάνουν χώρα σε μια εποχή που η ακρίβεια τσακίζει κάθε αυτοαπασχολούμενο, μισθωτό και ασκούμενο δικηγόρο, που δουλεύει ήλιο με ήλιο και αμείβεται με ψίχουλα, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

Ας σταματήσουμε όμως να διυλίζουμε τον κώνωπα… Ο αποκλεισμός υποψηφίων που επί σειρά ετών συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες της ΕΑΝΔιΘ για μη καταβολή 2 ευρώ είναι προφανώς παράλογος. Δεν είμαστε άγνωστοι μεταξύ μας. Εάν ήθελε η Διοίκηση πραγματικά δημοκρατικές εκλογές, θα μπορούσε κάλλιστα να μας ενημερώσει πριν προκύψει το ζήτημα αυτό, όπως είναι προφανές ότι έκανε με το σύνολο των δικών της υποψηφίων. Δεν το έκανε, επειδή δεν τη συνέφερε…

Και αυτή είναι η ουσία του προβλήματος! Η απερχόμενη διοίκηση θέλει μέλη – ψηφοφόρους που θα εξασφαλίζουν τη δική της δημόσια προβολή και όχι μέλη που θα λάβουν ενεργά την τύχη τους στα χέρια τους, μέλη που θα αγωνίζονται και θα πρωτοστατούν σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νέος και ασκούμενος δικηγόρος. Έτσι εξηγείται γιατί ενώ στις τελευταίες αντίστοιχες εκλογές της ΕΑΝΔιΘ συμμετείχε ο ιστορικά υψηλός αριθμός των 341 μελών, η δύναμη και η πίεση που μπόρεσε να ασκήσει η διοίκηση ήταν αντιστρόφως ανάλογη της μαζικότητας της Ένωσης. Τα τελευταία δύο χρόνια η απερχόμενη διοίκηση το μόνο που κάνει αποτελεσματικά είναι να βάζει τρικλοποδιά στη μαζική συμμετοχή, να υπονομεύει τους ίδιους τους καταστατικούς σκοπούς της Ένωσης. Για τον λόγο αυτό απείχε από κάθε μαζική και αγωνιστική διαδικασία (ακόμη π.χ. και όταν οι ασκούμενοι στα δικαστήρια βρίσκονταν σε προφανή και πρωτοφανή αναβρασμό), συγκάλεσε λιγότερες Γενικές Συνελεύσεις ακόμη και από τις καταστατικά προβλεπόμενες, διεξήγαγε ηλεκτρονικά την τελευταία εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση υπονομεύοντας με περιττούς τύπους τη μαζική συμμετοχή σε αυτή και ομνύει στον ακομμάτιστο και αντι-παραταξιακό χαρακτήρα της Ένωσης η οποία έτσι καταλήγει να ταυτίζεται με τη δική τους μόνο «παράταξη». Ο αποκλεισμός υποψηφίων από τις εκλογές δεν είναι παρά ο τελευταίος κρίκος της ίδιας αλυσίδας μετατροπής της ΕΑΝΔιΘ σε μία αποστεωμένη από κάθε ζωντανή και αγωνιστική δράση ΜΚΟ. 

Στην αντίπερα όχθη, τα τελευταία χρόνια το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων στην Αττική ακολούθησε τον ακριβώς αντίθετο δρόμο των επώνυμων καταγγελιών, των κινητοποιήσεων, των συνελεύσεων και κατάφερε σε πολλές περιπτώσεις ανακλήσεις απολύσεων, καταβολή δεδουλευμένων, περιορισμό των αυθαιρεσιών. Ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για το τι δράσεις πρέπει να γίνουν, αλλά και για το τι σωματείο έχουμε πραγματικά ανάγκη!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τον απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό αποκλεισμό των υποψηφίων από τις αρχαιρεσίες της ΕΑΝΔιΘ!

ΚΑΛΟΥΜΕ δικηγόρους και ασκούμενους να στηρίξουν μαζικά στις επικείμενες αρχαιρεσίες τους αγωνιστές υποψηφίους της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων (Σ. Λυκίδης, Δ. Νταφόπουλος)!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου