Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Δ.Σ. ΕΑΝΔΙΘ: «ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΗ ΒΡΕΙΣ ΜΠΕΛΑ»!!!!!


Το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Οκτώβρη, η Πρόεδρος της Ένωσης ενημέρωσε  τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. για ένα καταγγελθέν Περιστατικό Αντιποίησης(!) Ιδιότητας Εκπροσώπου της ΕΑΝΔιΘ, καλώντας τα παράλληλα, «δια περιφοράς», να εκδώσουν ανακοίνωση καταδίκης. Η καταγγελθείσα –κατά τα λεγόμενα της προέδρου- συμπεριφορά συνίσταται στο ότι ένας συνάδελφος, που συμμετείχε στη Γ.Σ. του Σ.Φ. Νομικής στις 17.10.12018 δήλωσε πως «εκπροσωπεί την κίνηση ασκούμενων και νέων δικηγόρων της ΕΑΝΔΙΘ».

Ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών και Αυταπασχολούμενων Δικηγόρων διαφοροποιήθηκε και με την ουσία και τον τύπο της συζήτησης. Με την ουσία, γιατί μια χαρά στα πλαίσια της ΕΑΝΔιΘ μπορούν τα μέλη της ένωσης να δημιουργούν τους συνδικαλιστικούς σχηματισμούς που αυτά επιθυμούν και να δραστηριοποιούνται μέσα από αυτούς, ακόμα και αν το καταστατικό προβλέπει ενιαίο ψηφοδέλτιο. Από κει και πέρα αν κάτι είχε ενδιαφέρον από τη Συνέλευση του Σ.Φ. Νομικής δεν ήταν τα καταγγελόμενα, αλλά η θεματολογία της, μιας και σ’ αυτήν περιλαμβάνονταν η θέση του Συλλόγου για την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, ζήτημα για το οποίο υπάρχει, διακηρυκτικά τουλάχιστον, η πρόθεση κοινής δράσης από την Ένωση.

Και με τον τύπο, γιατί από τη μία εφόσον η καταγγελία έγινε ονομαστικά θα έπρεπε να ερωτηθούν οι καταγγελόμενοι και από την άλλη γιατί το ζήτημα που προέκυψε σε καμία περίπτωση δεν είναι τεχνικό λεπτομερειακό για να μπορεί να συζητηθεί δια περιφοράς, όπως απαιτεί και το αρ. 5 παρ. 9 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας. Οπότε και επιβάλλεται συνεδρίαση του Δ.Σ. για να εκδοθεί η ανακοίνωση. Η προσχηματική επίκληση του αρ. 7 παρ. 4 του παραπάνω κανονισμού από την πλειοψηφία του Δ.Σ., σύμφωνα με το οποίο οι ενημερωτικές ανακοινώσεις εγκρίνονται δια περιφοράς, μόνο ως έξυπνο τρικ μπορεί να ερμηνευθεί για να παρακάμπτονται οι «φυσικές συνεδριάσεις» του Δ.Σ. και η καταγραφή των διαφορετικών απόψεων στα πρακτικά.

Οι ενστάσεις του εκπροσώπου μας, φυσικά, παρακάμφθηκαν, χωρίς πειστική αιτιολογία. Για μία ακόμη φορά όμως, όχι μόνο εγκρίθηκε διά πλειοψηφίας η δημοσίευση Ανακοίνωσης αλλά ούτε καν καταγράφηκε με οποιονδήποτε, έστω άτυπο τρόπο, η έντονη διαφωνία του εκλεγμένου εκπροσώπου μας. Αυτά γίνονται, βέβαια, όταν σε ένα Δ.Σ. κάποιος έχει μόνιμα τον άχαρο ρόλο της μειοψηφίας και κάποιος το θλιβερό ρόλο της πλειοψηφίας. Πόσο ακομμάτιστη είναι άραγε μια τέτοια λειτουργία της Ένωσης;

Δε θα σταθούμε τόσο στο πως περιήλθε αυτή η πληροφορία στα αυτιά της προέδρου γιατί έχουμε τη στοιχειώδη αστική ευγένεια να μη ρωτήσουμε για κάτι τόσο ευαίσθητο και άκομψο συνάμα, δεδομένου του «απεταξάμην» της ΕΑΝΔιΘ (δια της εκδοθείσας ανακοίνωσής της) προς οποιεσδήποτε «θεσμικές συνομιλίες με φορείς κομματικού ή παραταξιακού χαρακτήρα». Αρκούμαστε στο να παρατηρήσουμε, βέβαια, πως δε γίνεται από τη μία για την πλειοψηφία της ΕΑΝΔιΘ όταν καλείται να στηρίξει τις κινητοποιήσεις στο κάτεργο της ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗΣ Α.Ε. να χρειάζεται να προσκομιστεί από συνάδελφους δικηγόρους Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 για το αν όντως η εργοδοσία τους βιντεοσκοπεί π.χ, και όταν καταγγέλλεται κάποιος για Αντιποίηση Αντιπροσώπου της Ένωσης να επαρκεί ένα γενικό και αόριστο «έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε πως συνάδελφος…».

Το πιο ενδιαφέρον, ακόμα και να δεχτούμε το αληθές της έκπληκτης πληροφόρησης, δεν έχει να κάνει τόσο με τα παιχνίδια παραγοντισμού που εκφράστηκαν ή πυροδοτήθηκαν με την ανακοίνωση που –παρά τη διαφωνία μας- εξεδόθη, όσο με την αιτιολόγησή της. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει: «Περαιτέρω, σύμφωνα και με τις προβλέψεις των α. 16 το Καταστατικού και του α. 3 του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας της ΕΑΝΔιΘ, οι αρχαιρεσίες διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο. [...]Άλλωστε η ΕΑΝΔιΘ δεν συνομιλεί θεσμικά με φορείς κομματικού ή παραταξιακού χαρακτήρα ούτε συνάπτει συνεργασίες με οργανώσεις χωρίς σαφείς καταστατικούς όρους λειτουργίας.»

Το ζήτημα είναι ακριβώς αυτό. Η πλειοψηφία έχει πολύ συγκεκριμένη ανυποχώρητη, καταστατικού μάλιστα χαρακτήρα, άποψη για τη λειτουργία της Ένωσης. Θέλει να λειτουργεί ως άλλη Μ.Κ.Ο., εργαλείο στήριξης της πολιτικής που πλήττει το νέο δικηγόρο και ταυτόχρονο όχημα εξυπηρέτησης προσωπικών φιλοδοξιών. Οι αγώνες, οι καταγγελίες σε εργοδότες κι άλλα τέτοια ηχηρά παρόμοια απορρίπτονται ως «παραταξιακής λογικής» και δεν έχουν θέση στα πλαίσια της Ένωσης. Μια λειτουργία που δεν έχει σχέση με τις συλλογικές διεκδικήσεις, αλλά θα περιορίζεται στο να αναλάβει το πολύ πολύ ως θεσμικός φορέας χρέη «Συνηγόρου του Νέου Δικηγόρου».

Αυτό φάνηκε από τη στάση αναμονής ελλείψει (άκουσον άκουσον) σχετικής εκτελεστής διοικητικής πράξης, που καλλιέργησε η πλειοψηφία για τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Αυτό φάνηκε από την ευθυνόφοβη στάση της στην υποστήριξη των κινητοποιήσεων στη ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε., όπου εργάζονται συνάδελφοι δικηγόροι. Αυτό φάνηκε από την παραπομπή «στις καλένδες» της συζήτησης της συμμετοχής της Ένωσης στην απεργιακή κινητοποίηση της 8ης Νοέμβρη, μετά το κάλεσμα εκατοντάδων Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Σωματείων. Οι όποιες «διαφοροποιησούλες» στα παραπάνω άπλα έγιναν για να τηρηθούν και κάποια προσχήματα.

Θα πρέπει να συγχαρούμε την πλειοψηφία του Δ.Σ. της Ένωσης για τον στα όρια κομματικού πατριωτισμού μεθοδικά δουλεμένο ζήλο της, τον οποίο επιδεικνύει για να προασπιστεί τις απόψεις της αυτές, αλλά και για τον πρωτοπόρο ρόλο της σε μια συνολικότερη διαδικασία «ξεκαθαρίσματος». Δεν είναι τυχαίο πως από καιρό συζητιέται η υιοθέτηση του αντιδραστικού αντιδημοκρατικού ενιαίου ψηφοδελτίου και στις εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων.

Η σύγκρουση με την «παραταξιακή λογική», που κάνει η πλειοψηφία υποκρύπτει πέραν των κοκορομαχιών τη σύγκρουση του ατομικού δρόμου με το συλλογικό. Η λογική «έξω τα κόμματα» πατάει στο έδαφος της «ενότητας συμφερόντων», ιδεολόγημα το οποίο στον κλάδο μας πέφτει στο κενό, αν αναλογιστεί κανείς την ένταση της ταξικής διαστρωμάτωσης. Οι μισθοί- χαρτζιλίκια του άθλιου καθεστώτος του «συνεργάτη» αποτελούν μια απλή απόδειξη των παραπάνω.

Ως Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν συμπεράσματα και από την ουσία του θέματος και από την αντιδημοκρατική λειτουργία της Ένωσης, και καλούμε σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη ενεργοποίηση μπροστά στους αγώνες για τα ζητήματα του κλάδου, αλλά και για τη δημιουργία εκείνων των συσχετισμών στα πλαίσια της Ένωσης, που θα μπορούν να προωθήσουν τις διεκδικήσεις μας.

Πρώτο βήμα σ’ αυτή τη διαδικασία να γίνει η απεργία στις 8 Νοεμβρίου. Ως Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων θα προτείνουμε τη διεξαγωγή Γ.Σ. της Ένωσης με θέμα, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της 8ης Νοέμβρη, ώστε να ζητήσουμε από το Δ.Σ.Θ. να καλέσει σε αποχή εκείνη τη μέρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου