Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Ο αγώνας για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων σε δικηγορικές εταιρίες στην Αθήνα μπορεί και πρέπει να νικήσει!

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν δεχθεί οι συνάδελφοι της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων Αθήνας, σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες ("Jure Law Firm", Μούργελας - Δημητρόπουλος -Κωνσταντέλιας, "PnPLawFirm" Παπαδημητρόπουλος – Πουρνάρας), η εργοδοσία προχώρησε σε οριζόντια μείωση των μισθών, συμψηφίζοντας την κρατική αποζημίωση των 600 ευρώ στην καταβολή του. Με απλά λόγια ο μισθός των συναδέλφων δικηγόρων και ασκουμένων μειώθηκε οριζόντια κατά 600 ευρώ. Πρόκειται για πρακτική που θα γενικευθεί και θα ακολουθηθεί και από άλλες δικηγορικές εταιρείες και μεγαλογραφεία.
Ως Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους που ενώ εργάστηκαν στις εταιρίες αυτές, οι εταιρίες αυθαίρετα και με καμία λογική συμψήφισαν την κρατική αποζημίωση των 600 ευρώ. Η κινητοποίηση- παράσταση διαμαρτυρίας της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών την Τετάρτη στη 1μμ στην έδρα του συνδέσμου δικηγορικών εταιριών (Ομήρου 11) πρέπει να στηριχθεί από όλους τους συναδέλφους.

Ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος μας στην Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης έθεσε το θέμα της στήριξης των κινητοποιήσεων αυτών, γιατί αφορά όλους τους ασκούμενους και νέους Δικηγόρους και εδώ στη Θεσσαλονίκη. Τα ακατοχύρωτα δικαιώματα μας πριν την πανδημία του κορονοϊού αποτέλεσαν το καλύτερο πάτημα για την πλήρη αδιαφορία των εργοδοτών μας όσο τα γραφεία μας ήταν κλειστά, ενώ το επιχείρημα της μείωσης του τζίρου αποτέλεσε στην περίπτωση των καταγγελιών αυτών τη βάση για την «υφαρπαγή» της κρατικής ενίσχυσης των 600 ευρώ και προλειαίνει το έδαφος  για τα μαζικά εργασιακά πογκρόμ που ετοιμάζονται, λες κι όταν υπήρχε μεγαλύτερος τζίρος οι μισθοί μας ήταν αξιοπρεπείς.
Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΝΔιΘ, πιστό στην ευθυνόφοβη στάση του όταν ζητήσαμε τη στήριξη των κινητοποιήσεων στην εντός του εύρους της δικής μας εδαφικής αρμοδιότητας «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε.», όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση καταγγελίας σε βάρος συγκεκριμένου εργοδότη, για μία ακόμη φορά απέφυγε να πάρει θέση υπέρ της ρητής – ονομαστικής καταγγελίας των συγκεκριμένων εταιριών, γιατί, αν και συμφωνούν με τα αιτήματα, θα πρέπει να αποφευχθεί η ονομαστική αναφορά στις εν λόγω εταιρίες λόγω τυχόν «ποινικών και αστικών ευθυνών». Ας είναι. Είναι κι αυτή μια στάσις. Νιώθεται.
Τι κι αν πριν μόλις τέσσερις μέρες ήμασταν, σύμφωνα με εκφρασμένες απόψεις στα social media της Ένωσης, υποδείγματα υπευθυνότητας και οργάνωσης. Τι κι αν εκφράστηκε ομόθυμα το πόσο αναγκαία είναι η ύπαρξη του εργατικού κινήματος, μπας και μείνει τίποτα όρθιο στις δύσκολες σημερινές συνθήκες, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΝΔιΘ, συνεδριάζοντας δια περιφοράς απέρριψε την πρότασή μας για στήριξη των κινητοποιήσεων στην Αθήνα, εφόσον σε αυτήν υπάρχει αναφορά του ονόματος των συγκεκριμένων εταιριών.
Οι φόβοι για τυχόν ευθύνες έχουν καταλήξει να ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε συγκεκριμένη δημόσια τοποθέτηση, με αποτέλεσμα να αρνούμαστε σε γενικόλογες αναφορές του στυλ "καταδικάζουμε φαινόμενα αυθαιρεσίας". Όταν όμως λέμε στο μέλος μας ότι φοβόμαστε μην εκτεθεί το σωματείο, όχι μόνο δεν συντελούμε να σπάσει ο δικός του φόβος, αλλά αντίθετα τον φουντώνουμε. Η δική μας παρέμβαση στο σωματείο εκεί αποσκοπεί. Και δε θα σταματήσουμε να αναδεικνύουμε όλα τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Η σημερινή στάση της πλειοψηφίας αδικεί, αν όχι αποδυναμώνει την προσπάθεια συλλογής καταγγελιών, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί. Φωτεινή εξαίρεση στον άνω διαμορφωμένο συσχετισμό αποτέλεσε η αντιπρόεδρος Έλλη Μέλλιου, η οποία συντάχθηκε στο αίτημα μας και θεωρούμε υποχρέωση μας να την αναφέρουμε, καθώς λόγω της δια περιφοράς συνεδρίασης, δεν καταγράφηκαν πρακτικά και ως εκ τούτου δεν μπόρεσε να καταγραφεί η άποψή της.
Μετά από σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων Αθήνας, βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση να μάθουμε πως τα χρήματα καταβλήθηκαν στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στην «Jure Law Firm», γιατί κάποιοι δε φοβήθηκαν τις μηνύσεις που θα πέφτανε. Η χαρούμενη αυτή είδηση δεν πρέπει να δικαιολογήσει κάποιον εφησυχασμό, γιατί ο αγώνας τώρα ξεκινάει, καθώς οι δικηγορικές εταιρίες αφήνουν επιμελώς να διακινηθούν σενάρια μαζικών απολύσεων. Περαιτέρω, η κινητοποίηση πρέπει να είναι απολύτως επιτυχημένη, καθώς στην εταιρία «PnPLawFirm" Παπαδημητρόπουλος – Πουρνάρας», μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν επιστραφεί τα κλεμμένα χρήματα των εργαζομένων. Ο αγώνας είναι μπροστά και δεν έχει κριθεί τίποτα! Μόνο που οι εργαζόμενοι έχουν ένα παραπάνω όπλο στη φαρέτρα τους, ξέρουν ότι όταν διεκδικείς και τους κάνεις βούκινο πιέζονται.
Όσο για την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ, για Λακεδαιμόνιους θα μιλάμε τώρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου