Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ κατά του Δ.Σ. της ΕΑΝΔΙΘ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Τόσο στη συνεδρίαση – θεάτρο του παραλόγου του ΔΣ της ΕΑΝΔΙΘ στις 26.07.2018 όσο και στην «πρόβα τζενεράλε» αυτής, τη συνεδρίαση, δηλαδή, της Επιτροπής Ασκουμένων στις 07.07.2018, οι εκλεγμένοι της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών και Αυταπασχολούμενων Δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα έθεσαν το ζήτημα της αυτονόητης στήριξης του αγώνα των εργαζομένων της «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗΣ Α.Ε.», στην οποία εργάζονται πολλοί συνάδελφοί μας.
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε, πως πρόκειται για μια εταιρία – σύγχρονο κάτεργο, στην οποία οι κάμερες επιτήρησης, τα «μπλοκάκια», οι  κατώτατοι μισθοί-χαρτζιλίκια, οι απολύσεις για συνδικαλιστική δράση, το χτύπημα κάρτας ακόμη και για τις προσωπικές ανάγκες,  οι χρηματικές ποινές, τα «διαχωριστικά» για να μη μιλάει ο ένας με τον άλλο και άλλα τέτοια «ωραία» συνιστούν την καθημερινότητα ενός εργαζομένου. (Είχαμε, βέβαια, την ευκαιρία να ενημερωθούμε από μέλος του Δ.Σ. πως «τα διαχωριστικά υπάρχουν και σε μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού».) Έτσι, λοιπόν, θεωρήσαμε πως η στήριξη του αγώνα στη «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε.» για ανάκληση των απολύσεων, υπογραφή Γενικής Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας θα ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένη από μια Ένωση που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των νέων δικηγόρων.
Κι όμως… Τί κι αν η ουσία των κινητοποιήσεων των εργαζομένων έβρισκε, όπως, τουλάχιστον, αποτυπώθηκε στις δηλώσεις τους (γιατί να μην τους πιστέψει κάποιος άλλωστε;), σύμφωνους τα μέλη του Δ.Σ., τί κι αν το δράμα των εργαζομένων προξένησε κύματα «σοκ και  δέους», το θέμα κόλλησε στο απαράδεκτο λόγω αναρμοδιότητας! Αφού πιέστηκαν να αφήσουν κατά μέρος τα «δεν έχουμε επαρκή πληροφόρηση» που ξεδιάντροπα είπαν στην Επιτροπή Ασκουμένων, ενόψει του ότι τους προσκομίστηκε πλήθος ανακοινώσεων σωματείων και η Απόφαση 20/2017 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που καταδίκασε τη συγκεκριμένη εταιρία για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, συνέχισαν με το δεύτερο τροπάρι… «δεν έχουμε επίσημη καταγγελία από δικηγόρο εργαζόμενο, αλλά μόνο από μηχανικούς. Οπότε πώς εμείς θα δείξουμε αλληλεγγύη όταν κανείς δε μας τη ζητάει;». Στις αιτιάσεις μας πως η εταιρία κατά δήλωση της ίδιας απασχολεί δικηγόρους, πως στους σκοπούς του σωματείου εντάσσεται και η αλληλεγγύη προς συγγενείς κλάδους εργαζομένων, πως έχουν βγάλει ήδη ψηφίσματα συμπαράστασης, οι «αναρμόδιες» (αναρμόδιες κατά τη λογική του ΔΣ της ΕΑΝΔΙΘ) Γ’ και Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και οι επίσης «αναρμόδιοι» εργαζόμενοι του Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο», υπήρξε και η κυνική αποστροφή «Αυτό δε μου λέει τίποτα». Τέλος, στο επιχείρημα πως ακριβώς εκεί θα φανεί η δύναμη της συλλογικής δράσης, εκεί, δηλαδή, που φοβάται ο εργαζόμενος ακόμα και να ξεστομίσει τί βιώνει πρέπει τα σωματεία να μπαίνουν μπροστά και να αναδεικνύουν τα προβλήματα, τα μέλη του Δ.Σ. είτε σιώπησαν εκκωφαντικά είτε επαναλάμβαναν μονότονα πως «είναι ανεύθυνο χωρίς καταγγελία να πάρουμε δημόσια θέση». Ένα μέλος του Δ.Σ., μάλιστα, εν είδει αστεϊσμού, επιβεβαιώνοντας την ασχετοσύνη του ως προς το τί γίνεται στη συγκεκριμένη εταιρία (εδώ του δίνουμε ένα ελαφρυντικό) και τερματίζοντας παράλληλα τη χυδαιότητα, ξεστόμισε το μοναδικής σύλληψης επιχείρημα «Ε αφού είναι κάτεργο, για ποιο λόγο ζητούν οι εργαζόμενοι την επαναπρόσληψή τους;», δείχνοντας παράλληλα το ποια είναι και η σχέση του με τα πραγματικά προβλήματα και αγωνίες των εργαζομένων. Για την ιστορία, όλα τα παρόντα μέλη του Δ.Σ. καταψήφισαν την πρόταση του εκλεγμένου μας.
Σε αντίθεση με τα πρακτικά που ενέκρινε η Επιτροπή Αακουμένων,  ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συντομογραφική αναφορά της εταιρίας στα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής Ασκουμένων και του Διοικητικού Συμβουλίου ως «Γ-----Α.Ε.»  και η αναφορά της στην πρόσκληση για συνεδρίαση του Δ.Σ. ως «συγκεκριμένη εταιρία ιδιωτικού δικαίου», παρ’ ότι σχετική υποχρέωση δεν προκύπτει ούτε από τον νόμο ούτε από το καταστατικό της Ένωσης (αξιοσημείωτο είναι ότι η κατεξοχήν αρμόδια για προστασία προσωπικών δεδομένων Ανεξάρτητη Αρχή στην παραπάνω απόφασή της αναφέρει κανονικά το όνομα της εταιρίας). Είναι πλέον σαφές ότι όταν η Ένωση επιδεικνύει τόσο ευθυνόφοβη στάση ώστε να αποφεύγει ακόμη και την καταγραφή του ονόματος της εταιρίας στα πρακτικά της συνεδρίασης, πολύ περισσότερο θα αποφύγει να αναλάβει δημόσια θέση κατά αυτής, ενώ περαιτέρω στερεί από τους συναδέλφους, και μάλιστα αυτούς που υποκριτικά αναμένει να πάρουν την πρωτοβουλία της καταγγελίας της εταιρίας, τη δυνατότητα να γνωρίζουν με ακρίβεια ποιο θέμα συζητήθηκε και για ποια εταιρία πρόκειται. Φυσικά οι ανωτέρω εντυπωσιακές, ομολογουμένως, στιχομυθίες, δεν αποτυπώθηκαν στα δημοσιευμένα πρακτικά, καθώς επίσης και η κατατεθείσα υπ’ αριθ. 20/2017 της Αρχής, στην οποία γίνεται αναφορά στο όνομα της εταιρίας και στις παραβάσεις της, κάτι που εγείρει ερωτήματα γύρω από την, κατά τα λοιπά, τυπικότατη και επιδεικνύουσα ιδιαίτερο ζήλο σε ζητήματα διαφάνειας λειτουργία της ΕΑΝΔΙΘ.
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: ο εξευρωπαϊσμός που κάνει η «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε.» με τα διαχωριστικά ανάμεσα στους εργαζομένους επιστρατεύεται και από την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΑΝΔΙΘ για το πώς θα λειτουργούν τα Σωματεία των εργαζομένων. Για την πλειοψηφία η στήριξη μιας αγωνιστικής κινητοποίησης, που αφορά άμεσα και δικηγόρους, χαλάει τη μόστρα της ΕΑΝΔΙΘ, ως προνομιακού συνομιλητή του Δ.Σ.Θ., της ELSA, της EYBA και άλλων τέτοιων ευαγών ιδρυμάτων, μπαίνει ίσως εμπόδιο στον παραγοντισμό και γιατί όχι στις φιλοδοξίες κάποιων…
Ως Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυταπασχολούμενων Δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα καταγγέλλουμε τη στάση της πλειοψηφίας για την αδιαφορία της απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν συνάδελφοι δικηγόροι και καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν όποιες κινητοποιήσεις αποφασιστούν στη συνέχεια στη «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε.», να συντονίσουν τη δράση τους με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας. Πρόκειται για εταιρία «πρότυπο», για το πού πάει το πράγμα στο δικηγορικό επάγγελμα, προετοιμάζει στο να υποδεχτούμε τους μισθούς πείνας, τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας στους εργασιακούς χώρους σαν μια κανονικότητα. Γι’ αυτό και η ολόπλευρη στήριξη του αγώνα στη «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε.» αναδεικνύεται σε ευρύτερης σημασίας ζήτημα.

ΕπιτροπΗ Αγώνα Μισθωτών και αυταπασχολουμενων ΔικηγΟρων

με μικρα και μεσαια εισοδηματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου