Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Για την κατάργηση μιας νομικής, πριν προλάβει καν να γεννηθεί


Σχόλιο της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων στη συζήτηση για την 4η Νομική Σχολή στην Πάτρα

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το «καλημέρα» αποφάσισε να ασχοληθεί με ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τον κλάδο μας, εξαγγέλλοντας την κατάργηση της υπό ίδρυσης Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Την κυβερνητική πρόθεση αυτή ακολούθησαν, με έντονο άρωμα επαρχιωτισμού και συντεχνίας, η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, η παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Παπανδρεόυ, ενώ να θυμίσουμε πως όταν είχε εξαγγελθεί αντίστοιχα από την προηγούμενη κυβέρνηση η ίδρυση Νομικής στην Πάτρα, αντίστοιχες αντιρρήσεις εξέφρασαν Δικηγορικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας, ανέστειλε τη λειτουργία της η Νομική Κομοτηνής (!), ενώ η Κοσμητεία της Νομικής Θεσσαλονίκης, πρωταθλήτρια στην χωρίς όρους εφαρμογή των περικοπών στους προϋπολογισμούς του ιδρύματος, την έπιασε ο πόνος για την υποχρηματοδότηση και το πως θα μπορέσει με αυτά τα δεδομένα να υποστηριχθεί το εγχείρημα…


Τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει σχέση ούτε με την προαγωγή του επιστημονικού έργου ούτε με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των σημερινών και αυριανών εργαζομένων του κλάδου. Πρόκειται για το γνωστό παιχνίδι που έπαιξαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις για το που θα στηθούν τμήματα και σχολές, αντιμετωπίζοντας, ελλείψει οποιασδήποτε φοιτητικής μέριμνας για στέγαση και σίτιση, τους φοιτητές ουσιαστικά σαν κινητά πορτοφόλια, ενώ από την άλλη οι καθηγητάδες βλέπουν τον ανταγωνισμό για το ποιος θα πάρει τα περισσότερα προγράμματα, ΕΣΠΑ, κλπ. να αυξάνεται και αντιδρούν.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, στην επιλογή της νέας (και τόσο παλιάς ταυτόχρονα) κυβέρνησης είναι το επιχείρημα πάνω στο οποίο πατάει η εξαγγελθείσα κατάργηση, που είναι ότι οι «δικηγόροι είμαστε πολλοί», νομιμοποιώντας ουσιαστικά όλο το αφήγημα του Προέδρου του ΔΣΑ, πάνω στο οποίο προτάθηκαν οι Σχολές Δικηγόρων, τα υποχρεωτικά σεμινάρια, οι πιστοποιήσεις Δικηγόρων και άλλα τέτοια ωραία που βάζουν περαιτέρω εμπόδια στον πτυχιούχο Νομικής να έχει δουλειά με πλήρη δικαιώματα και δεν τα έχει αμφισβητήσει καμία κυβέρνηση. Φυσικά ούτε λόγος για το τι ανάγκασε μεγάλη μερίδα των συναδέλφων να μην μπορούν να επιβιώσουν, έτσι ώστε αυτό το «οι δικηγόροι είμαστε πολλοί» να φαντάζει σήμερα ως φυσικό φαινόμενο. Ούτε κουβέντα για την πολιτική απελευθέρωσης του επαγγέλματος, τις δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές για τους δικηγόρους με χαμηλά εισοδήματα, τους φορομπηχτικούς νόμους, την αποσύνδεση πτυχίου- επαγγέλματος με τη σημερινή μορφή της άσκησης, τα ανύπαρκτα δικαιώματα για τους ασκούμενους και η λίστα μπορεί να γίνει μεγαλύτερη. Φυσικά, μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει μια πρόταση από τη ΝΔ για κατάργηση της υπό ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα ως αντίδοτο στην ανεργία του κλάδου από τη στιγμή που η κυβέρνηση και η παράταξή της στα  πανεπιστήμια, ΔΑΠ, είναι απροκάλυπτα υπέρ των ιδιωτικών κολλεγίων και της εξίσωσης των πτυχίων που αυτά δίνουν, λες και δε βλέπουν πως ιδιωτικές νομικές με διετή και διετή προγράμματα σπουδών ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.

Αν η κυβέρνηση και τα καθ’ ύλη αρμόδια εμπλεκόμενα Υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης ενδιαφέρονται για το πως οι σημερινοί φοιτητές και αυριανοί Δικηγόροι θα ανταπεξέλθουν, μπορούν αντί της κατάργησης της  υπό ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρας, για «να μπουν στο μάτι» της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, να υλοποιήσουν κάποια από τα παρακάτω που κανείς διαχρονικά δεν έχει αγγίξει:
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.
Να είναι το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Κατάργηση της σημερινής μορφής της άσκησης και ένταξή της σε ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών. Άσκηση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος να είναι το πτυχίο χωρίς εξετάσεις ή άλλες διαδικασίες αξιολόγησης
Να θεωρείται η άσκηση ως αυτό που πραγματικά είναι: εξαρτημένη εργασία
Κατάργηση των πανελλήνιών εξετάσεων για την άδεια.
Κατάργηση των νόμων για την απελευθέρωση του επαγγέλματος. Επαναφορά και κατοχύρωση των ελάχιστων αμοιβών. Όχι στη φοροληστεία και την εισφοροληστεία, που πλήττουν όλους τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους με τα χαμηλότερα εισοδήματα και οδηγούν στον εξοβελισμό από το επάγγελμα
Ολόπλευρη προστασία της μητρότητας. Ειδική μέριμνα για τις συναδέλφισσες, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές, να δικαιούνται κανονικά την άδεια μητρότητας, λαμβανομένου υπόψη του απαιτούμενου χρονικού διαστήματος για την επάνοδό τους στον εργασιακό βίο.
Όχι στην εξίσωση των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολέγια.
Δωρεάν παροχή όλων των συγγραμμάτων και των κωδίκων σε όλους τους φοιτητές.
Πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού.
Δωρεάν στέγαση σε σύγχρονες εστίες. Δωρεάν σίτιση για όλους. Δωρεάν μετακινήσεις.
Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου