Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Ήρθε η ώρα να ακουστεί δυνατά η φωνή μας! Οι Μισθωτοί Δικηγόροι Θεσσαλονίκης ιδρύουμε το δικό μας σωματείο. Όλοι στη σύσκεψη Πέμπτη 9/6 στις 18:00!

 Την Τρίτη 07/06 έγινε προσπάθεια πραγματοποίησης γενικής συνέλευσης των ασκούμενων στα Δικαστήρια μέσω ΕΣΠΑ για την οργάνωση του αγώνα τους, ενόψει της απροθυμίας της ΕΑΝΔιΘ να  διεξάγει γενική συνέλευση. Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων επεσήμαναν ότι και σε αυτό το ζήτημα φαίνεται το κενό οργάνωσης των ασκουμένων, ρόλο τον οποίο δεν μπορεί να επιτελέσει η ΕΑΝΔιΘ, όχι μόνο γιατί δε θέλει η παρούσα Διοίκησή της, αλλά γιατί συγκροτείται σε ηλικιακή βάση, τονίζοντας πως έφτασε η ώρα για τη σύσταση Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων στη Θεσσαλονίκη.

Φανερώς ενοχλημένοι στο άκουσμα της λέξης ‘’σωματείο’’ οι εκπρόσωποι της Κίνησης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης και υποψήφιοι με την Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων στις εκλογές του ΔΣΘ παρουσίασαν στις τοποθετήσεις τους τα σωματεία κάτι σαν «γραφειοκρατικούς σχηματισμούς, δομές και σχήματα» που δεν μπορούν να δώσουν λύση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο σήμερα.

Ακούστηκε μεταξύ άλλων ότι «η πρόταση για σωματείο δεν είναι σοβαρή πρόταση. Και έχουμε δει και πόσο διαρκούν τα σωματεία… Πάνω σε τι θα στηριζόμασταν; σε σχήματα και δομές;». Έγινε, επίσης, κριτική σχετικά με το ότι  «Δεν έχουμε ασχοληθεί με προτάσεις στο τώρα και μαλώνουμε για το ποιος θα το κάνει με καλύτερο τρόπο το σωματείο, με το οποίο δεν μπορείς να χτυπήσεις πολιτικά την ΕΑΝΔιΘ». Αποκάλεσαν, μάλιστα, το υπό σύσταση σωματείο ως «μικροσωματείο», ενώ διατυπώθηκε η άποψη πως «το εργατικό κίνημα είναι διαλυμένο επομένως όσοι μιλούν για σωματείο θα οδηγήσουν τον κόσμο στην απογοήτευση».

Δεν μας εκπλήσσει η τοποθέτηση των μελών της Κίνησης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων και υποψηφίων με την Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων, καθώς, μην έχοντας καμία επαφή με το εργατικό κίνημα και τους αγώνες του, είναι λογικό να μην έχουν καν ακούσει για τις νίκες που απέσπασαν εργατικά σωματεία σε μεγάλους χώρους δουλειάς όλο το προηγούμενο διάστημα σχετικά με καταβολές δεδουλευμένων, ακύρωση απολύσεων, υπογραφές ΣΣΕ, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε εργασιακούς χώρους κτλ (COSCO, efood, ΛΑΡΚΟ, οικοδόμοι). Ωστόσο, μας κάνει εντύπωση που αγνοούν ακόμα και την αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια από το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων Αττικής (κινητοποιήσεις για απολύσεις συναδέλφων, συμμετοχή σε απεργίες, κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας για τους ασκούμενους μέσω ΕΣΠΑ κ.α.)!

Αποδεικνύεται ότι εχθρός της οργανωμένης πάλης για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ασκούμενων και μισθωτών δικηγόρων δεν είναι μόνο ο μεγαλοδικηγόρος, ο ιδιοκτήτης δικηγορικής εταιρείας, η ΕΑΝΔιΘ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Εχθροί είναι και όσοι εναποθέτουν την ίδρυση Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων στη «δευτέρα παρουσία», όσοι σαν λύση στα προβλήματα μας προτείνουν τον ατομικό δρόμο, όσοι πορεύονται με γνώμονα «να πιάσω την καλή», όσοι επιμένουν το κίνημα να παραμένει διαλυμένο και οι εργαζόμενοι να μην μάθουν ποτέ να διεκδικούν και να παλεύουν για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους στη βάση των δυνατοτήτων της εποχής.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να γυρίσουν την πλάτη στις φωνές που τους καλούν να μείνουν με σταυρωμένα χέρια, να αγκαλιάσουν το εγχείρημα σύστασης Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων και στη Θεσσαλονίκη, να συσπειρωθούν γύρω από τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης το επόμενο διάστημα.

 

Να μη λείψει κανείς από την σύσκεψη της Πέμπτης 09/06, 6μμ στο καφέ «Εν Αρχή» στα Λαδάδικα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου