Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ!

Οι ασκούμενοι δικηγόροι σε γραμματείες πολιτικών, ποινικών, διοικητικών δικαστηρίων και εισαγγελιών σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι απασχολούνται στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης χρηματοδοτούμενο από το Ε.Σ.Π.Α., βιώνουν όλους τους μήνες της άσκησης τον απόλυτο εμπαιγμό από το Υπουργείο και τους συναρμόδιους φορείς.

Από την πρώτη περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, παρά τις συμβατικές δεσμεύσεις και τις προφορικές διαβεβαιώσεις, κατέληξαν να είναι έως και τέσσερις μήνες απλήρωτοι! Χρειάστηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις και πολλαπλές πιέσεις ώστε να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

Ακόμη και σήμερα όμως, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πληθώρα προβλημάτων τα οποία παραμένουν άλυτα:

- Δεν τους χορηγείται καμία απολύτως ημέρα κανονικής άδειας αναψυχής! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατά τις εορταστικές περιόδους, το καλοκαίρι ή και σε οποιοδήποτε άλλο χρονικό σημείο του έτους, δεν μπορούν να λείψουν ούτε μία ημέρα.

- Οι αναρρωτικές άδειες τους χορηγούνται μόνο κατόπιν αποδεικτικού εγγράφου από Δημόσια Αρχή και μέχρι 18 ημέρες το πολύ, σε αντίθεση με όσα ισχύουν τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Κατά συνέπεια, εάν κάποιος αρρωστήσει, θα πρέπει να επιδιώξει να εφοδιαστεί με γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο, με ό,τι αυτό επάγεται σε μία περίοδο πανδημίας. Και σε κάθε περίπτωση, εάν πάσχει από βαρύτερη ασθένεια που διαρκέσει περισσότερο από 18 ημέρες, να συμπληρώσει το διάστημα της απουσίας του μετά τη λήξη του προγράμματος.

- Μέχρι και σήμερα παρατηρούνται καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους, οι οποίες αποδίδονται πάντα σε τεχνικά σφάλματα! Χωρίς οι ίδιοι βέβαια να μπορούν να καθυστερήσουν την πληρωμή ενοικίων, τροφίμων, λογαριασμών κτλ. ή ακόμη και των ασφαλιστικών εισφορών τους που καταβάλλουν εξ ιδίων πόρων.

- Δεν έχουν μέχρι και σήμερα καμία απολύτως ενημέρωση για το επόμενο 6μηνο στάδιο άσκησης σε δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρίες και ιδίως για τα κριτήρια και τον τρόπο επιλογής. 

Όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο παρά το αποτέλεσμα της αναχρονιστικής μορφής που έχει σήμερα η πρακτική άσκηση. Οι ασκούμενοι δικηγόροι του συγκεκριμένου προγράμματος απασχολούνται σε καθήκοντα γραμματειακής φύσης στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες χωρίς καμία ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τους δικαστικούς υπαλλήλους. Επειδή όμως είναι «ασκούμενοι» και όχι εργαζόμενοι, δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα από αυτά που προβλέπονται για τους δημοσίους ή τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Έτσι, από τη μία το Υπουργείο Δικαιοσύνης καλύπτει οργανικές θέσεις του Δημοσίου με φθηνό και ευέλικτο προσωπικό, και από την άλλη οι Δικηγορικοί Σύλλογοι περηφανεύονται ότι διασφαλίζουν θέσεις άσκησης.

Ως Επιτροπή Αγώνων Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης:

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ τα δίκαια αιτήματα των ασκούμενων δικηγόρων!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

- Να τροποποιηθούν άμεσα οι Συμβάσεις Πρακτικής Άσκησής όλων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα και να διενεργηθούν όλες οι αναγκαίες τυπικές ενέργειες, ώστε να προβλεφθεί η χορήγηση αδειών αναψυχής και αναρρωτικών αδειών με όρους αντίστοιχους προς αυτούς των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

- Να καταβάλλονται εμπρόθεσμα και έγκαιρα κάθε μήνα οι δεδουλευμένες αποδοχές.

- Να παρασχεθεί πλήρης και αναλυτική ενημέρωση για τη διαδικασία και τις συνθήκες απασχόλησης που θα εφαρμοστούν κατά το στάδιο υλοποίησης του προγράμματος σε δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρίες και ιδίως να προβλεφθούν θεσμοί πλήρους εποπτείας και άμεσης – έγκαιρης παρέμβασης σε περιπτώσεις παράβασης των συνθηκών αυτών.

- Να καταργηθεί η άσκηση και να ενταχθεί σε αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών. Μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος να είναι το πτυχίο, χωρίς εξετάσεις και άλλες διαδικασίες αξιολόγησης.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για την κατοχύρωση συγκροτημένων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους, μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου