Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων για τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών της ΕΑΝΔιΘ

Ως Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων χαιρετίζουμε όλους τους συνάδελφους και τις συναδέλφισσες που συμμετείχαν μαζικά στις χθεσινές αρχαιρεσίες της Ένωσης, παρά το σύντομο διάστημα από την προκήρυξή τους, τις τεχνικές δυσκολίες διεξαγωγής τους, λόγω λήψης προληπτικών μέτρων για τον κορονοϊό, της περιορισμένης λειτουργίας της Βιβλιοθήκης του Δικηγορικού Συλλόγου και παρά το γεγονός ότι πολλοί εργάζονταν κατά την εκλογική διαδικασία, ενώ είναι δεδομένο ότι αρκετοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες που εργάζονται σε δικηγορικές εταιρίες ή άλλες τεχνικές εταιρίες (π.χ. κτηματογράφηση) δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν ! Η ευθύνη και για το πολύ λίγο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την προκήρυξή τους και για την ώρα λήξης της εκλογικής διαδικασίας βαραίνει την πλειοψηφία του απερχόμενου ΔΣ.
Οι υποψήφιοι που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Αγώνα εμφάνισαν μια οριακή άνοδο σε απόλυτους αριθμούς, η οποία, ωστόσο, δεν ήταν αρκετή για να διασφαλίσει την παρουσία μας στα όργανα διοίκησης της Ένωσης. Συγκεκριμένα, τα ψηφοδέλτια που είχαν όλους τους σταυρούς σε υποψηφίους που συσπειρώνονται στη Επιτροπή Αγώνα ήταν 28 (8,31%), τα ψηφοδέλτια με έστω έναν σταυρό σε υποψήφιο μας ήταν 73 (21,66%), ενώ ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιός μας έλαβε 56 ψήφους (16,61%). Η παράθεση των ποιοτικών στοιχείων ως προς την ψήφο προς τους υποψηφίους μας κρίνεται αναγκαία, δεδομένης της διενέργειας των αρχαιρεσιών με «ενιαίο ψηφοδέλτιο», με το οποίο έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τη διαφωνία μας, αφενός γιατί αποθεώνει τον ατομικό δρόμο έναντι του συλλογικού καλλιεργεί την αντιδραστική λογική «έξω τα κόμματα», λες και το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν μακριά από κόμματα και αφετέρου γιατί εκ του αποτελέσματος αξιοποιείται για να εμποδίζεται αυτό που διακηρυκτικά προασπίζει, η έκφραση διαφορετικών απόψεων αλλά και συμφερόντων στα πλαίσια της Ένωσης. Η Επιτροπή Αγώνα στέκεται σταθερά στο πλευρό των ασκούμενων και μισθωτών συναδέλφων.
Χαιρετίζουμε όλες τις συναδέλφισσες και όλους του συναδέλφους, που στήριξαν τους υποψήφιους από την Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων. Ειδικά τους νέους συναδέλφους και τις νέες συναδέλφισσες, που μας ψήφισαν για πρώτη φορά, εκτίμησαν την παρουσία μας στις Γενικές Συνελεύσεις, στην Επιτροπή Ασκουμένων και (για πρώτη φορά) τα δύο τελευταία χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο, τη συγκροτημένη προσπάθεια που έγινε να λειτουργήσει η Ένωση σαν ένα σωματείο εργαζομένων και όχι σαν πεδίο ανάδειξης παραγόντων, προνομιακό συνομιλητή του ΔΣΘ, της ELSA, της EYBA κι άλλων τέτοιων ευαγών ιδρυμάτων και της κυβέρνησης. Όλους αυτούς που εκτίμησαν την προσπάθειά μας να διαμορφώνονται διεκδικητικά πλαίσια αιτημάτων, να καταγγέλλεται με «αποδείξεις και ονόματα» η εργοδοτική αυθαιρεσία και να γίνεται στις Γενικές Συνελεύσεις ουσιαστική κριτική απέναντι στην πλειοψηφία της Διοίκησης για την αδράνεια που καλλιέργησε στα μέλη, την αντιδημοκρατική λειτουργία της Ένωσης, την απουσία οποιασδήποτε κινηματικής δραστηριότητας, τον περιορισμό στην αποστολή επιστολών σε δικηγορικούς συλλόγους και υπουργεία.
Η μεγάλη προσέλευση κόσμου στις αρχαιρεσίες  είναι θετική και πρέπει να εκφραστεί και σε συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις όμως το εκλογικό αποτέλεσμα κρίνεται αρνητικό για τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων. Οι  συνάδελφοι που παίρνουν 100 ευρώ το μήνα, που πληρώνουν δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές, που ο εργοδότης τους συμψήφισε το μισθό τους με τα χρήματα του voucher, αν και εργάστηκαν κανονικά, δεν θα βρουν στήριγμα σε υποψηφίους και εκλεγμένους που υπονομεύουν τις συλλογικές διαδικασίες και τις Γενικές Συνελεύσεις. Που προωθούν την αντίληψη ανάμεσα στους συναδέλφους ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.  Πως η εκμετάλλευσή μας ως  δικηγόρων μισθωτών ή η τάση εξοβελισμού μας από το επάγγελμα ως αυτοαπασχολούμενων με περιορισμένα εισοδήματα είναι  δεδομένη. Ότι η διέξοδος έγκειται στην ατομική λύση. Αυτή είναι και η ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣΘ και της ΕΑΝΔΙΘ , προωθούν την λογική του ατομισμού, τις συντεχνιακές αυταπάτες, την μοιρολατρία και την υποταγή !
Σε αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται η δική μας ευθύνη και η δράση μας από δω και πέρα. Στο κατά πόσο περισσότεροι συνάδελφοι και συναδέλφισσες συνειδητοποίησαν και συνειδητοποιούν πως αυτό είναι το πραγματικά αιώνιο και δεδομένο: ΑΝ ΚΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ. Όποιο δικαίωμα έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι έγινε με αγώνα και αιματηρές θυσίες. Τα όρια, με λίγα λόγια, των καλών πρωτοβουλιών και προτάσεων είναι ασφυκτικά μικρά, αν δεν υπάρχει ποιοτική αλλαγή στην κινητοποίηση όλου εκείνου του τμήματος του κλάδου που πλήττεται από την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Η διέξοδος είναι στην συμπόρευση με την εργατική τάξη , με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την κυρίαρχη πολιτική.
Τα δικά μας συμφέροντα δεν χωράνε κάτω από την ίδια ομπρέλα με αυτά των εργοδοτών μας !
Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά !
Η εκστρατεία για την άσκηση προκειμένου να αναγνωριστεί ως αυτό που πραγματικά είναι, εξαρτημένη εργασία, η πραγματοποίηση κινητοποιήσεων για την καταβολή δεδουλευμένων στο Δικηγορικό Σύλλογο, η προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με άλλους συναφείς επιστημονικούς κλάδους, η διαμόρφωση πλαισίου προστασίας της μητρότητας για τις νέες δικηγόρους, ο αγώνας να δοθεί για το Μάιο το 800άρι και να υπάρξει απαλλαγή από τις ασφαλιστικές μας εισφορές για τουλάχιστον ένα τετράμηνο και όλες οι υπόλοιπες προτάσεις μας που καταθέσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη τέτοιων αγώνων από δω και  πέρα !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου