Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Ψήφισμα ΕΑΝΔιΘ για την Διοργάνωση Αλληλεγγύης

Θεσσαλονίκη 27-3-2020,
Στις κρίσιμες στιγμές που όλοι ζούμε, κανένας δεν πρέπει να φοβηθεί και να νιώσει μόνος του. Όλοι βιώνουμε την ίδια ανασφάλεια και αμφιβολία, κλεισμένοι στα σπίτια μας. Γι’ αυτό αυτές τις ώρες περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο. Έχουμε ανάγκη την οργάνωση και συσπείρωση. Την πληροφόρηση. Την ενημέρωση. Τη στήριξη, την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση.
Ήδη η μέχρι στιγμής εικόνα που έρχεται από τη στιγμή που τέθηκαν οι περιορισμοί από την κυβέρνηση για την πανδημία και με το κλείσιμο των Δικαστηρίων είναι αποκαρδιωτική. Οι «τυχεροί» είναι αυτοί που απασχολούνται με την ανέλεγκτη ως προς την τήρηση ωραρίων τηλεργασία, ενώ για το μεγαλύτερο, αν όχι το απολύτως πλειοψηφικό, κομμάτι των συναδέλφων ασκούμενων και συνεργατών, κατ’ ουσίαν απροστάτευτων μισθωτών, στα δικηγορικά γραφεία, το κλείσιμο των γραφείων σήμανε την προσωρινή (;) απόσυρση. Ενώ η αναστολή καταβολής αμοιβής μέχρι νεωτέρας στην καλύτερη ανακοινώνεται με μια ισοδύναμη διατύπωση του «τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται», στη χειρότερη, ωσάν φυσικό φαινόμενο, αποσιωπάται. Η διαφαινόμενη μη συμπερίληψη των δικηγόρων στους δικαιούχους του «ιλιγγιώδους» ποσού των 800 ευρώ αφενός επιτείνει για πολλούς συναδέλφους τα αδιέξοδα για τις υποχρεώσεις που «τρέχουν» και αφετέρου λειτούργησε εκ των πραγμάτων σαν ταφόπλακα στο αίτημα της Ένωσης να λάβουν την οικονομική ενίσχυση και οι ασκούμενοι και όσοι συνάδελφοι δεν έχουν κάνει έναρξη ή δεν έχουν προλάβει να ορκιστούν, δημιουργώντας με όρους κοινωνικού αυτοματισμού μια λογική του τύπου «για ασκουμένους να μιλούμε τώρα;»
Τίποτα όμως δεν έχει κριθεί. Τα προβλήματα της μη κατοχύρωσης των εργασιακών μας δικαιωμάτων στην προ «κορονοϊού» εποχή, κάνουν τη σημερινή κατάσταση εφιαλτική για τους περισσότερους συναδέλφους. Και είμαστε ακόμα στην αρχή… Η απρόβλεπτη παράταση των μέτρων προμηνύουν μαζικά εργασιακά πογκρόμ. Μόνη λύση μπορεί να δώσει ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας.
Προχωράμε στις εξής ενέργειες:
1) Ξεκινάμε να μαζεύουμε καταγγελίες.
Καλούμε όλα τα μέλη της Ένωσης που εργάζονται ως ασκούμενοι ή συνεργάτες σε γραφεία, και δικηγορικές εταιρείες (με συγκαλυμμένη σχέση μισθωτού) να ενημερώσουν το Διοικητικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Ασκουμένων με κάθε δυνατό μέσο (τηλεφωνικά στα τηλέφωνα που δίνονται παρακάτω και στο mail της Ένωσης) για το τι συμβαίνει στον κάθε εργασιακό χώρο (απολύσεις, ξαφνικές «διακοπές» συνεργασιών, μη τήρηση των κανόνων υγιεινής σύμφωνα με του κανόνες του ΕΟΔΥ και έχει εξειδικεύσει η Ένωση σε προηγούμενο ψήφισμά της (επισυνάπτεται)). Παράλληλα με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλιστεί η ανωνυμία των καταγγελλόντων, ώστε να ενθαρρυνθούν όλοι και η καταγραφή να γίνει για το σύνολο, ει δυνατόν, των μελών μας.
2) Δίνουμε διάσταση στο θέμα!
Με βάση την εικόνα που θα συλλέξουμε προχωράμε σε αναφορές στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, στον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, κοινοποιούμε τα προβλήματά μας και τα αιτήματά μας στα αρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομικών  και Εργασίας, καθώς επίσης σε συνδικαλιστικές οργανώσεις συναφείς (τυχόν άλλες Ενώσεις Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων, το Σύλλογο Φοιτητών Νομικής), άλλα σωματεία επιστημόνων και εργαζομένων που βιώνουν κι αυτοί αντίστοιχα προβλήματα, αποστέλλουμε Δελτία τύπου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ζητάμε επίσημη ενημέρωση από το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για το αν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ στους εν λειτουργία εργασιακούς χώρους που και τις συνθήκες εργασίας των ασκουμένων, για τους οποίους είναι και υπεύθυνος. Σε κάθε περίπτωση, να ζητήσουμε την παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου για εργασιακούς χώρους που εκ φύσεως η συγκέντρωση αυτής της εικόνας είναι πιο εύκολη, δηλαδή σε ΝΠΔΔ (ταμείο παρακαταθηκών, υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία) τράπεζες, τεχνικές εταιρείες, ΜΚΟ, ασκούμενους που απασχολούνται στο Δ.Σ.Θ. Εξετάζουμε τυχόν προβλήματα από συναδέλφους που δεν έχουν κάνει έναρξη που μπορεί να ανακύπτουν από τις αρχές. Σε κάθε περίπτωση ζητάμε από το Δικηγορικό Σύλλογο να καλέσει τα μέλη του, στα οποία κάνουν άσκηση οι ασκούμενοι συνάδελφοι, να υπογράφουν τη βεβαίωση τύπου Α, ώστε να ξεπεραστούν τυχόν ενδοιασμοί γύρω από θέματα ως προς τη φύση της άσκησης.
3) Εστιάζουμε στην ενημέρωση των συναδέλφων
Αξιοποιούμε όλα τα υπαρκτά μέσα (ιστοσελίδα της ένωσης, προσωπικά mail, τηλεφωνικά, μέσα κοινωνικής δικτύωσης) για την ενημέρωση των συναδέλφων. Φροντίζουμε για την γρήγορη μεταξύ μας ενημέρωση για τις κινήσεις μας. Καλούμε όλα τα μέλη μας εκ νέου μέσω της ιστοσελίδας μας να μας γνωρίσουν τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το φαινόμενο που υπάρχει πολλά μέλη να μη λαμβάνουν ενημέρωση για τις ανακοινώσεις, αποφάσεις των οργάνων της διοίκησης κλπ. Δίνουμε τη δυνατότητα να λαμβάνουν την ενημέρωση αυτοί και συνάδελφοι που δεν έχουν προλάβει ακόμη να εγγραφούν στην Ένωση.
4) Οργανώνουμε την αλληλεγγύη μας.
Με την πεποίθηση ότι τίποτα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει την κρατική ευθύνη, στηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Δηλώνουμε την εθελοντική μας προσφορά για ότι μπορεί να χρειαστεί (μετάβαση σε ιατρείο, τρόφιμα, φάρμακα). Φτιάχνουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης, προσπαθώντας να πάρει όλο και πιο μαζικά χαρακτηριστικά, όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για τους μήνες που θα ακολουθήσουν. Τα προβλήματα, τα οποία πρέπει όλα τα μέλη να αναφέρουν στη διοίκηση, δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τους χώρους εργασίας μας. Βρισκόμαστε μπροστά σε «αχαρτογράφητα νερά» ως προς την εξέλιξη της νόσου. Ενδέχεται πολλοί από εμάς να νοσήσουμε ή να νοσήσουν μέλη της οικογένειάς μας, που αντίστοιχα να χρειάζονται βοήθεια, για λόγους που σχετίζονται είτε με σωματική αδυναμία είτε περιορισμούς στη μετακίνηση. Σε πρώτη φάση, δηλώνουμε διαθεσιμότητα προς παροχή τέτοιας βοήθειας με βάση τον τόπο κατοικίας μας και τον τόπο εργασίας μας για όσους εξακολουθούν να εργάζονται και ενθαρρύνουμε τα μέλη που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα να τα γνωστοποιήσουν. Ρωτάμε ο ένας τον άλλο! Ενημερώνουμε την Ένωση! Δίνουμε προτεραιότητα σε μέλη που τυχόν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα!
5) Μπαίνουμε μπροστά. Με κάθε τρόπο, κρατάμε την πιο αλληλέγγυα στάση απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία, διεκδικούμε να παρθούν τώρα μέτρα για το υγειονομικό προσωπικό και τα νοσοκομεία
6) Καλούμε όλα τα μέλη μας, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις γι’ αυτό, να γίνουν αιμοδότες, καθώς τα αποθέματα αίματος στερεύουν επικίνδυνα. Το Κέντρο Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ έχει μεταφερθεί έναντι του περιπτέρου 1 στη ΔΕΘ (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 8:30-20:00, Τετάρτη: 10:30-20:00, Σάββατο, Κυριακή, Αργίες: 8:30-13:30)
ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ- ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ- ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ – ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ
Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου