Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΔΣΘ: ΣΚΥΛΟΚΑΒΓΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 



Τον τελευταίο καιρό ο ΔΣΘ επιδεικνύει ένα όψιμο ενδιαφέρον για τη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα για τον μικρό αριθμό πράξεων που δέχεται και για τις καθυστερήσεις στην καταχώρηση αυτών,  «ώστε να υποστηριχθεί η λειτουργία της τοπικής αγοράς.»

Η πραγματικότητα είναι πως από την πανδημία και μετά οι συναλλαγές με το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης έχουν εξελιχθεί σε τεράστια ταλαιπωρία για όλους μας, ενώ ταλαιπωρούνται και οι ενδιαφερόμενοι, κυρίως λαϊκά στρώματα, που προσπαθούν να προχωρήσουν μάταια σε συμβολαιογραφικές πράξεις, πωλήσεις, γονικές παροχές, αποδοχές κληρονομιάς κτλ.

Για μήνες ζούμε μια απαράδεκτη κατάσταση, πρώτα με τα κουρελόχαρτα έξω από το Κτηματολογικό Γραφείο, όπου έπρεπε «να πιάσουμε στασίδι» από τις  5 πμ για να εξυπηρετηθούμε, με τον επικίνδυνο για τους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες συγχρωτισμό, μετά με τα mail που έκλεινες ραντεβού μετά από δύο μήνες, οι πλατφόρμες της «μιας βδομάδας», για τις οποίες έπρεπε οι συνάδελφοι να έχουν εσωτερική πληροφόρηση για το πότε θα άνοιγαν τα ραντεβού και εσχάτως οι πλατφόρμες της «μιας μέρας», για τη χρήση των οποίων πρέπει να ξυπνήσουμε από τις 6.30¨, να προσυμπληρώσουμε τα πεδία και όταν το 6:59 γίνει 7:00, να πατήσουμε σε κλάσματα του δευτερολέπτου «Ανανέωση», να επιλέξουμε μια ώρα και «Κράτηση». Όλα τα παραπάνω απέτυχαν.

Ο κατά τα λοιπά δραστήριος για την ταχύτητα των συναλλαγών Δικηγορικός Σύλλογός μας, ενδεχομένως θορυβημένος από την κίνηση συναδέλφων να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών για το ζήτημα, θεώρησε πως, συμπληρωματικά στην προσφορά ασκουμένων δικηγόρων για να βγάζουν την «λάντζα», θα ήταν χρήσιμο να προταθεί η διεύρυνση του ωραρίου εξυπηρέτησης των πολιτών και των Δικηγόρων. Δηλ. να παίρνουμε αριθμό πρωτοκόλλου, αλλά οι υπάλληλοι να μην μπορούν να τις καταχωρίσουν λόγω αύξησης του φόρτου εργασίας! Το Υπουργείο δέχτηκε το σχετικό αίτημα (αφού δεν ξοδεύει παραπάνω, τι είχε άραγε να χάσει;!. Ωστόσο, το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης διέκοψε στη συνέχεια τις διπλωματικές επαφές με τον ΔΣΘ κανονικά και με το νόμο προχωρώντας μάλιστα και σε «απέλαση» των ασκουμένων δικηγόρων και στην απαράδεκτη απόφαση να μην παραλαμβάνει αιτήσεις από τον ΔΣΘ!

Ο δικηγορικός σύλλογος μάλιστα ανέλαβε χρέη …υπεργολάβου και αποφάσισε να προωθεί τους συναδέλφους ως φτηνό κι ευέλικτο εργατικό δυναμικό, έτοιμο να καλύψει τις ανάγκες μιας δημόσιας υπηρεσίας με το ελάχιστο δυνατό κόστος! 600 συνάδελφοι δήλωσαν συμμετοχή και περίπου 450 παρακολουθούν το σχετικό σεμινάριο, αλλά πέραν της αστειότητας της ύλης (ανάγνωση από οθόνης των εδαφίων του νόμου, ποιο «σκοιλ ελικικού»;;;), κατέστη σαφές πως την αμοιβή τους θα την καθορίσει αποκλειστικά το Κτηματολόγιο και τελικά θα ανέρχεται στα 160 € ανά 20 υποθέσεις! Μάλιστα, το Κτηματολόγιο θα αποφασίσει τελικά πόσους θα εντάξει στα σχετικά μητρώα κι ακόμη ούτε ο αριθμός είναι γνωστός, αλλά ούτε και τα κριτήρια επιλογής.

Αξιοπρόσεκτο είναι κι ότι από τη διαδικασία αποκλείστηκαν οι συνάδελφοι Δικηγόροι κάτω της 5ετίας, το τμήμα εκείνο του κλάδου, που, κατά κανόνα, μόλις έχει τελειώσει την άσκηση και μεταπήδησε στο απαράδεκτο καθεστώς των «συνεργατών», χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα, χωρίς ωράρια και αποκλείονται ως «νέοι» από μία πηγή εισοδήματος. Με αυτήν την απόφαση νομιμοποιείται ακόμη περισσότερο η περσινή νομοθέτηση πλαφόν «πέντε παραστάσεων» για την εγγραφή στην κατάσταση συνηγόρων νομικής βοήθειας για τις ποινικές υποθέσεις, λες και οι συνάδελφοι δεν πήραν πτυχίο ή δεν έδωσαν εξετάσεις.

Αντί λοιπόν ο ΔΣΘ να προασπίσει τα συμφέροντα των μελών του, είτε από την άποψη της εργασιακής ομαλότητας είτε πολύ περισσότερο από την άποψη της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων και αμοιβών, για ακόμη μια φορά αναδεικνύεται σε «συνομιλητή» του Υπουργείου και της κυβέρνησης, βρίσκοντας «λύσεις», κομμένες και ραμμένες στα δικά τους μέτρα και μακριά από τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας του κλάδου! Ούτε τολμά φυσικά να προτείνει το αυτονόητο: ΑΘΡΟΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Μόνο αυτό μπορεί να είναι το αίτημα του κλάδου μας, ο,τιδήποτε λιγότερο αποτελεί κοροϊδία!

Αντί γι’ αυτό το αίτημα, ο Δικηγορικός Σύλλογος και το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης στήνουν γελοίες και κωμικές αντιπαραθέσεις και μάλιστα σε ό,τι αφορά την ηγεσία του ΔΣΘ, με έντονη προεκλογική «οσμή».

Μόνος χαμένος σε αυτή τη διαδικασία είμαστε εμείς, οι μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί δικηγόροι, που καθημερινά ταλαιπωρούμαστε  από την πολιτική υποχρηματοδότησης της Δικαιοσύνης και υποστελέχωσης των Κτηματολογικών Γραφείων, καθώς κι ο λαός της πόλης, που βλέπει τη γραφειοκρατία να του στερεί οποιοδήποτε οικογενειακό προγραμματισμό.

Η λύση είναι μόνο μία και την επαναλαμβάνουμε σθεναρά: ΑΘΡΟΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου