Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

σχετικά με καταγγελία για τη διαχείριση της ομάδας της ΕΑΝΔΙΘ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης

Τοποθέτηση της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων σχετικά με καταγγελία για τη διαχείριση της ομάδας της ΕΑΝΔΙΘ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης

Το απόγευμα της Κυριακής μέλη της Ένωσης ανήρτησαν στην επίσημη ομάδα της Ένωσης στο facebook καταγγελία της «Κίνησης ασκουμένων και νέων Δικηγόρων»  σε σχέση με την ενάντια σε κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας προβολή από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega είδησης περί δήθεν εξαναγκασμού προσφυγόπουλων σε κλάματα από άλλους πρόσφυγες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμπόνια του φιλοθεάμονος κοινού. Η σχετική ανάρτηση πράγματι έθιγε ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά όλους μας, το προσφυγικό, το οποίο εξυπακούεται έχει και νομικές πτυχές. Ωστόσο, η παραπάνω ανάρτηση «έπεσε» μέσα σε λίγα λεπτά για να ανέβει εκ νέου λίγο αργότερα και να «ξαναπέσει» κατόπιν κ.ο.κ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Είναι μόνιμη τακτική των διαχειριστών της σελίδας της Ένωσης να κόβουν στο «bootcamp» όσες ανακοινώσεις και αναρτήσεις δεν τους αρέσουν με τα δικά τους κριτήρια, χωρίς να λογοδοτούν σε κανένα. Έχουμε θίξει πολλές φορές στο παρελθόν το ζήτημα της αντιδημοκρατικής λειτουργίας του ΔΣ με ευθύνη της πλειοψηφίας, ενώ είναι κάτι παραπάνω από περιττό να επισημανθεί ότι ο εκλεγμένος μας στο ΔΣ, δεν ασκεί με τον οποιοδήποτε τρόπο καθήκοντα διαχειριστή και ούτε φυσικά ρωτήθηκε ποτέ η γνώμη του για το κατέβασμα κάποιας ανάρτησης.
Οι εν λόγω ενέργειες της διαχείρισης προφανώς καταγγέλλονται ως αντιδημοκρατικές και σε κάθε περίπτωση ως αντικείμενες στις αποφάσεις της από 18-04-2019 μαζικότατης γενικής συνέλευσης της Ένωσης και στον εκεί ψηφισθέντα απολογισμό δράσης του ΔΣ.
Η πάγια θέση μας για ζωντανές συζητήσεις μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες της Ένωσης (γενικές συνελεύσεις), όπου όλα τα μέλη θα μπορούν να θίξουν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που μας απασχολούν, σε αντίθεση με την ανέξοδη αντιπαράθεση μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου η ανωνυμία, ο πόλεμος της ατάκας, η αδυναμία ακόμη ακόμη διάρθρωσης συγκροτημένων επιχειρημάτων στο κυνήγι των εύκολων εντυπωσιασμών αποτελούν προνομιακό πεδίο για την ανάδειξη αντιδραστικών απόψεων και ειδικά αναφορικά με το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού, δεν μπορεί να οδηγήσει ούτε συλλήβδην στη μη αξιοποίηση των μέσων της τεχνολογίας ούτε φυσικά στο κατά το δοκούν ανάλογα με το κατά πως συμφέρει την πλειοψηφία του ΔΣ «κατέβασμα» αναρτήσεων (όπου φυσικά στο συγκεκριμένο θέμα ούτε ο χαρακτηρισμός «πλειοψηφία» δεν μπορεί να ελεγχθεί, αφού δε ρωτήθηκε η γνώμη κανενός).
Το ζήτημα είναι πιο βαθύ και έχει να κάνει με την άποψη της πλειοψηφίας για το ποια ζητήματα θεωρείται ότι μπορούν να συζητηθούν από την Ένωση και ποια όχι. Η πλειοψηφία θεωρεί «προς συζήτηση» μόνο ζητήματα που αφορούν στενά κλαδικά- συντεχνιακά ζητήματα, ενώ ζητήματα όπως το προσφυγικό απορρίπτονται επειδή τάχα ξεφεύγουν από τον συνδικαλιστικό χαρακτήρα της Ένωσης και αξιοποιούνται για «κομματικές αντιπαραθέσεις». Αναρωτιόμαστε η απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει για ένα μήνα τη δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου, να αναστείλει, κοντολογίς την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων  για ένα μήνα είναι ζήτημα που πραγματικά δεν αφορά μια Ένωση Νέων Δικηγόρων; Το ζήτημα των ακροδεξιών επιθέσεων σε μέλη ΜΚΟ (ανεξάρτητα από την πάγια θέση μας ότι η διαχείριση του προσφυγικού θα πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στην ευθύνη του κράτους), από τη στιγμή που απασχολούνται πολλοί συνάδελφοι νέοι Δικηγόροι σε αυτές, δε μας αφορά; Και αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ενδεικτικά ορισμένες πτυχές που προσφυγικού που πυροδότησε η πρόσφατη κυβερνητική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης κατατρεγμένων ανθρώπων θυμάτων πολέμου και φτώχειας από τον τυχοδιωκτισμό της τουρκικής πλευράς. Την Ένωση την ενδιαφέρει το προσφυγικό μόνο ως κομμάτι δικηγορικής ύλης, όταν συνάδελφοι έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικά ρατσιστική αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών από την Υπηρεσία Ασύλου, όπως στο παρελθόν, πολύ καλά έκανε και συζήτησε η Ένωση;
Για την Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων όσο δεν μπαίνει στην ημερήσια διάταξη η πλήρης χρεωκοπία των Κανονισμών του  Δουβλίνου και της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας και συνακόλουθα η πίεση προς την Κυβέρνηση να τις καταργήσει, να κλείσει όλα τα hot spot, να απεγκλωβίσει τους πρόσφυγες από τα νησιά και με γρήγορες διαδικασίες να μετακινηθούν στις χώρες προορισμού τους, τόσο τα θύματα αυτού του εγκλήματος θα πολλαπλασιάζονται. Αυτή η συζήτηση μπορεί και πρέπει να ανοίξει στην Ένωση! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου