Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΑΝΔΙΘ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ


Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

ΣΤΙΣ 9 ΜΑΗ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ - ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
(Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στη Βιβλιοθήκη του ΔΣΘ Μοσκώφ 1 & Φράγκων- έναντι Διοικητικών Δικαστηρίων, 8 π.μ.- 4 μ.μ.)

Σ’ αυτές τις εκλογές για την επιτροπή ασκουμένων της ΕΑΝΔιΘ κάνουμε τη διαφορά, μαζικοποιούμε τις διαδικασίες της Ένωσης , αναδεικνύουμε αγωνιστές εκπροσώπους, ξεπερνούμε τις συμβιβασμένες γραφειοκρατικές ηγεσίες της Ένωσης στην “αλά” ΔΣΘ παραγοντίστικη λογική του συνδικαλισμού.
Η πείρα από την περσινή λειτουργία της Επιτροπής Ασκουμένων σήμερα πρέπει να αξιοποιηθεί για το τί εκπροσώπους θέλουμε. Το μοντέλο του ακομμάτιστου- αχρωμάτιστου υποψηφίου, που χρησιμοποιεί την επιτροπή ασκουμένων ως μία ακόμα σειρά για να γεμίσει το επαγγελματικό- πολιτικό βιογραφικό (κατανοητό λόγω των δύσκολων καιρών που ζούμε…), καθιστώντας τον συνδικαλισμό, ουσιαστικά, πάρεργο, δημιούργησε ένα τεράστιο έλλειμμα στην οργάνωση του αγώνα των ασκουμένων ειδικά σε μια χρονιά που συζητήθηκε έντονα η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της άσκησης. Εκλεγμένοι που άλλαζαν καταμεσής της χρονιάς πόλη και δικηγορικό σύλλογο, χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν, που οι ανειλημμένες υποχρεώσεις εντός και εκτός συνόρων δεν τους επέτρεπαν να ασχοληθούν- άκουσον άκουσον- με απεργιακές κινητοποιήσεις είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά της Επιτροπής Ασκουμένων- «φάντασμα» που αδρανοποίησαν πλήρως τη λειτουργία της.

Η άσκηση σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την απόκτηση πρακτικής εμπειρίας στο επάγγελμα, αλλά αποσκοπεί αποκλειστικά στην εξασφάλιση ενός φθηνού και ευέλικτου υπαλληλικού προσωπικού, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σε όφελος των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και για την κάλυψη κενών στον κρατικό μηχανισμό και σε άλλους φορείς. Με το πρόσχημα της «μαθητείας» οι ασκούμενοι (αν) αμείβονται με μισθούς- χαρτζιλίκι, ενώ η παντελής έλλειψη ελέγχου για το περιεχόμενο της έχει οδηγήσει στο να είναι ουσιαστικά ο ασκούμενος το «παιδί για όλες τις δουλειές».
Είναι ο προθάλαμος για τις σχέσεις καλυμμένης μισθωτής εργασίας των «συνεργατών» δικηγόρων στα μεγαλογραφεία και τις μεγάλες δικηγορικές ή πολυεπαγγελματικές εταιρείες, με τους μισθούς των 200-400 ευρώ, την φορολόγηση και ασφαλιστική κάλυψη σαν αυτοαπασχολούμενων, χωρίς άδειες, δώρα, αποζημίωση απόλυσης και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Το καθεστώς της άσκησης είναι η έκφραση στον χώρο των νομικών υπηρεσιών της κατεύθυνσης για την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, που προωθείται διαχρονικά από τις αντι-εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, από τη Λευκή Βίβλο του 1995 μέχρι τις σημερινές κατευθύνσεις για το νέο Πανεπιστήμιο της διασύνδεσης με την αγορά. Όμως, το πτυχίο πρέπει να εξασφαλίζει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, ολοκληρωμένη γνώση γύρω από το επιστημονικό αντικείμενο και επαφή με την πρακτική εφαρμογή του.
Ο τρόπος που ασκείται το επάγγελμα του δικηγόρου, το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που τον καθορίζει, προσδιορίζεται και υποτάσσεται στις εκάστοτε επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου, καθώς και από την ολοένα προς το αντιδραστικότερο εξέλιξη τις Δικαιοσύνης και του δικαίου (π.χ. νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, νέος Πτωχευτικός Κώδικας, προώθηση των εξωδικαστικών μορφών επίλυσης των διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση κ.ά.). Το περιεχόμενο σπουδών στις νομικές σχολές προετοιμάζει τους αυριανούς δικηγόρους, που θα συμμετέχουν στην εφαρμογή των αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων και του νομικού πλαισίου για τη στήριξη των σύγχρονων αναγκών του κεφαλαίου. Οι φοιτητές καλούνται να κυνηγούν προσόντα και δεξιότητες μέσα από τα διάφορα μεταπτυχιακά με υψηλά δίδακτρα, τα διάφορα πανάκριβα σεμινάρια των ιδιωτικών κολλεγίων, που για να εξοικειώνουν με την αυταπάτη του «γιάπη» ή «partner» στη μεγάλη δικηγορική εταιρεία επιβάλλουν ακόμα και dresscode (!).
Αυτή η διαδικασία ουσιαστικά μεταφέρεται και στον ασκούμενο αλλά και στον νέο δικηγόρο που κάνει τα πρώτα βήματα στην επαγγελματική του πορεία. Η τεράστια απόσταση των προγράμματος σπουδών της νομικής ακόμα και από θεμελιώδεις πτυχές της δικηγορικής επαγγελματικής πραγματικότητας αποτελεί το πλέον γόνιμο έδαφος για το σημερινό καθεστώς υπερεκμετάλλευσης, για την υιοθέτηση των απαράδεκτων προτάσεων του προέδρου του ΔΣΑ για ίδρυση δικηγορικών σχολών και υποχρεωτικών σεμιναρίων.
Η Ένωσή μας πρέπει να παλεύει για την βελτίωση των όρων εργασίας μας, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, όπου εντείνεται η εκμετάλλευση των Νέων Συναδέλφων και μειώνονται συνεχώς οι αποδοχές. Οι νέοι και ασκούμενοι δικηγόροι κατά πλειοψηφία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις βιοποριστικές και στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, καθώς λαμβάνουν μισθούς χαρτζιλίκι. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαία η ένταση των διεκδικήσεων σε όλα τα πεδία.
Η καθιέρωση του πανελλαδικού χαρακτήρα των εξετάσεων, με τον Κώδικα Δικηγόρων το 2013, έγινε σε κατεύθυνση αυστηροποίησης, προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια. Σκοπός είναι να μπει ακόμα ένας ταξικός φραγμός στην άσκηση του επαγγέλματος και να δημιουργηθεί μια εφεδρεία φτηνού νομικού δυναμικού. Επιβεβαιώνει τις αντιδραστικές αυτές κατευθύνσεις και προμηνύει τη δημιουργία μισθωτών δικηγόρων 2 ταχυτήτων.

Δεν σκύβουμε το κεφάλι κάτω από το βάρος των προβλημάτων, δεν υποτασσόμαστε στη μοιρολατρεία και την απογοήτευση. Οργανώνουμε την πάλη μας για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας!

Διεκδικούμε:
Κατάργηση της άσκησης και ένταξή της στο πρόγραμμα σπουδών - μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος να είναι το πτυχίο χωρίς εξετάσεις ή άλλες διαδικασίες αξιολόγησης. Ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών της Νομικής. Άσκηση στην ευθύνη του πανεπιστημίου (εύρεση άσκησης, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα).
Να θεωρείται η άσκηση ως αυτό που πραγματικά είναι: εξαρτημένη εργασία.
Συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους. Μισθός που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες. Χορήγηση δώρων και αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης. 7ωρο-5ήμερο-35ωρο. Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τους από τον εργοδότη.
Κατάργηση των νόμων για την απελευθέρωση του επαγγέλματος. Επαναφορά και κατοχύρωση των ελάχιστων αμοιβών. Όχι στη φοροληστεία και την εισφοροληστεία, που πλήττουν όλους τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους με τα χαμηλότερα εισοδήματα και οδηγούν στον εξοβελισμό από το επάγγελμα. Με τα μέτρα που ψηφίστηκαν στο 4ο μνημόνιο και την υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε βάρος όλων των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, θα έρθουμε αντιμέτωποι με νέα επιδείνωση στα ήδη συρρικνωμένα εισοδήματά μας.
Ολόπλευρη προστασία της μητρότητας. Ειδική μέριμνα για τις συναδέλφισσες ασκούμενες, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ασφαλίστικές τους εισφορές, να δικαιούνται κανονικά την άδεια μητρότητας, λαμβανομένου υπόψη του απαιτούμενου χρονικού διαστήματος για την επάνοδό τους στον εργασιακό βίο.
Δωρεάν πρόσβαση στη «ΝΟΜΟΣ» για τους ασκούμενους.
Μειωμένες κάρτες μετακίνησης ΟΑΣΘ για όλους τους ασκούμενους.
Λέμε "όχι" στο μαζικό κόψιμο των ασκούμενων συναδέλφων στις εξετάσεις. Να αποκτήσουν όλοι την άδεια άσκησης του επαγγέλματος !
- Κατάργηση των υποχρεωτικών παραστάσεων που απαιτούνται από τον ΔΣΘ για την συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις Δικηγόρων και του παραβόλου συμμετοχής.
- Κατάργηση του παραβόλου εγγραφής των νέων δικηγόρων στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Εμείς παλεύουμε για μια επιτροπή που θα στέκεται αρωγός στον κάθε ασκούμενο δικηγόρο, θα παλεύει για την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για όλους τους ασκούμενους και μετέπειτα μισθωτούς δικηγόρους, που θα γίνει το πραγματικό μας στήριγμα αλληλεγγύης και ουσιαστικής συναδελφικότητας στη σύγκρουση με την εργοδοσία, που θα διεκδικεί την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και δεν θα περιορίζεται σε ευχολόγια, διακηρύξεις και προτάσεις που δεν υλοποιούνται ποτέ.

Στις εκλογές της 9ης Μάη για την Επιτροπή Ασκουμένων εκλέγουμε τους αγωνιστές εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων: τη Νικολέτα Θεογνώστου και το Στέφανο Λυκίδη.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου