Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Συμπεράσματα από τη Σύσκεψη για τους ασκούμενους και νέους Δικηγόρους

Διαμόρφωση διεκδικητικού πλαισίου πάλης και αγωνιστικές πρωτοβουλίες αποφάσισε η σύσκεψη ασκούμενων και νέων δικηγόρων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Ιούλη η σύσκεψη ασκουμένων και νέων δικηγόρων Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων με μικρά και μεσαία εισοδήματα Δικηγόρων με θέμα «Οι θέσεις μας για τις εξελίξεις στον κλάδο, τα προβλήματα των ασκουμένων και νέων δικηγόρων. Οι ανάγκες και το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων». Στη σύσκεψη έγιναν παρεμβάσεις από εκλεγμένους στην ΕΑΝΔΙΘ, την Επιτροπή Ασκουμένων και από εκπρόσωπο της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων με μικρά και μεσαία εισοδήματα Δικηγόρων.
Μέσα από πλούσια συζήτηση, αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας ασκούμενος και νέος δικηγόρος στο σήμερα με το μισθό-χαρτζιλίκι των 200-300 ευρώ, την επιβάρυνση του ίδιου για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη και τις ασφαλιστικές εισφορές, τη δουλειά χωρίς ωράριο, το ατέλειωτο τρέξιμοτον εμπαιγμό για τα περί «συνεργασίας». Το ενδιαφέρον κέντρισε, επίσης, το ζήτημα των μεταπτυχιακών σπουδών, ενόψει των αλλαγών που προωθούνται στα μεταπτυχιακά προγράμματα της Νομικής Σχολής ΑΠΘ με δίδακτρα 900 ευρώ και συρρίκνωση του χρόνου πραγματοποίησής τους από δύο έτη σε ένα.
Εκτενής αναφορά έγινε και στην κατάσταση που επικρατεί στην εταιρεία «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ ΑΕ» στο Φοίνικα Θεσσαλονίκης -σημειωτέον ότι η εν λόγω εταιρεία απασχολεί μεγάλο αριθμό νέων δικηγόρων- με τις απολύσεις 4 εργαζομένων και την πάλη για άμεση υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με αυξήσεις και διασφάλιση δικαιωμάτων. Αποφασίστηκε η συμμετοχή στην 4ωρη στάση εργασίας που είχε κηρυχθεί από τους εργαζομένους της εταιρείας και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας για την επομένη, Πέμπτη 5 Ιούλη, που αποτέλεσε και μια πρώτη αγωνιστική πρωτοβουλία των συμμετεχόντων στη σύσκεψη.
Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι λύση στα προβλήματα δεν είναι η μοιρολατρία, η λογική του ατομικού δρόμου, αλλά η αγωνιστική στάση ζωής και η πάλη για να ζήσουμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί άμεσα  Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων Θεσσαλονίκης και διαμορφώθηκε ένα διεκδικητικό πλαίσιο πάλης με κύρια αιτήματα τα εξής:
Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος χωρίς εξετάσεις ή άλλες διαδικασίες αξιολόγησης.
Κατάργηση των απαράδεκτων πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του δικηγόρου.
Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος της άσκησης, ένταξη αυτής στο πρόγραμμα σπουδών και πραγματοποίησή της με ευθύνη των Νομικών Σχολών και των Δικηγορικών Συλλόγων.
Διεκδίκηση συγκροτημένων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους, μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους. Μισθό που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες. Χορήγηση δώρων και αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κάλυψη των 2/3 των ασφαλιστικών εισφορών τους από τον εργοδότη.
- Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών μέτρων. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια και υποχρεωτική. Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος. Κατάργηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο Υγείας. Δεν πέφτουμε στην παγίδα να ζητάμε την κατάργηση της ασφάλισης των ασκούμενων δικηγόρων στη βάση ότι οι ασκούμενοι είναι εργαζόμενοι και πρέπει να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη - με επιβάρυνση του εργοδότη, χωρίς καμία εισφορά για τον κλάδο Υγείας.
Κατάργηση της φοροληστείας και της εισφοροληστείας, που πλήττουν όλους τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους με τα χαμηλότερα εισοδήματα και οδηγούν στον εξοβελισμό από το επάγγελμα. Κατάργηση των νόμων για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Να σταματήσει η ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων, η συστηματική κήρυξη από τα Δικαστήρια των απεργιακών αγώνων ως παράνομων και καταχρηστικών, η καταπάτηση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις της λαϊκής περιουσίας, όχι στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη να μαζικοποιηθεί η συμμετοχή,να γνωστοποιηθούν τα αιτήματα και οι δράσεις , ώστε  να αγκαλιάσει κάθε μισθωτό δικηγόρο, εργαζόμενο με μπλοκάκι ή ’συνεργάτη» σε δικηγορικό γραφείο, κάθε ασκούμενο και νέο δικηγόρο που έχει συμφέρον από την οργάνωση του αγώνα, τη συλλογική διεκδίκηση, την πάλη μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους με χαμηλά εισοδήματα και το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα για όσα μας αξίζουν, για τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου