Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Το τεστ αντοχής της EIOPA των ΤΕΑ έδειξε ελλείμματα και επισφάλειες σε ανάπτυξη και κρίση

Το πόσο ευάλωτα είναι τα ΤΕΑ σε συνθήκες λυσσαλέου ανταγωνισμού των μονοπωλίων φαίνεται και από το πρόσφατο «τεστ αντοχής» που διεξήγαγε κατά τη διάρκεια του 2015 η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA, ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) σε 204 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (στην ευρωενωσιακή ορολογία αποκαλούνται «Ινστιτούτα Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών», IORPs) σε 17 ευρωπαϊκές χώρες.
Το «τεστ αντοχής» έδειξε ότι στις σημερινές συνθήκες, τα επαγγελματικά ταμεία, ακόμα κι αυτά που υποτίθεται ότι λειτουργούν με το σύστημα καθορισμένων παροχών, παρουσιάζουν έλλειμμα 429 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ανάλογα ελλείμματα παρουσιάζουν και τα επαγγελματικά ταμεία καθορισμένων εισφορών. Σε κάθε περίπτωση, το φάρμακο που προτείνεται για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, είναι η αύξηση των εισφορών και μείωση των παροχών και των συντάξεων.
Το φαινόμενο τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά συστήματα να παρουσιάζουν ελλείμματα και μάλιστα αυτά να εκτινάσσονται στα ύψη, δεν είναι σπάνιο. Αντιθέτως, όχι μόνο σε συνθήκες κρίσης, αλλά και σε περιόδους καπιταλιστικής ανάπτυξης, τα Ταμεία αυτά έρχονται συνέχεια αντιμέτωπα με το πρόβλημα των ελλειμμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε άλλο παρά αποτελούν εγγύηση για τις συντάξεις και τις παροχές κάθε είδους προς τους εργαζόμενους.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το 2003, σύμφωνα με έρευνα της Morgan Stanley, οι ισολογισμοί των συνταξιοδοτικών ταμείων των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Βρετανίας παρουσίασαν έλλειμμα 85 δισ. στερλίνων (133 δισ. δολαρίων). Στις αρχές του 2008, τα 500 μεγαλύτερα εταιρικά συνταξιοδοτικά ταμεία στις ΗΠΑ παρουσίασαν έλλειμμα 115 δισ. δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου