Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Το "καπέλωμα"του ΝΑΙ και του ΟΧΙ (ή τα "δημοψηφιστικά" παθήματα να γίνονται μαθήματα)



  • Στη ΓΣ του ΔΣΘ της 5ης-5-2016, μέλη της Επιτροπής μας, εκδήλωσαν την σφοδρή αντίθεσή τους στη διαδικασία που ακολουθήθηκε από τον Πρόεδρο της ΓΣ. Ειδικότερα:
  1.  Η πρόταση του ΔΣ, δεν μοιράστηκε στα μέλη της ΓΣ.
  2.  Καλλιεργήθηκε  η εντύπωση ότι τα μέλη ψηφίζουν μόνο για τη συνέχιση ή όχι της αποχής και συσκοτίστηκε ότι ψηφίζουν και για το περιεχόμενο της πρότασης του ΔΣ, για τα αιτήματα για τα οποία παλεύουν μέσω της αποχής αλλά και όσων άλλων θέσεων περιλαμβάνονταν στην  πρόταση αυτή.
  3.  Άνοιξαν οι κάλπες μετά από είκοσι περίπου λεπτά από την έναρξη της ΓΣ, με αποτέλεσμα να μην δοθεί η δυνατότητα της προβολής οποιασδήποτε άλλης πρότασης , η οποία θα μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία
  4. Η δική μας πρόταση, ενώ ανακοινώθηκε προφορικά, στην πράξη, με το άμεσο άνοιγμα της κάλπης, με την ύπαρξη ως μοναδικών ψηφοδελτίων του ΝΑΙ και του ΟΧΙ (που αφορά μόνο στην πρόταση του ΔΣ) και με την έλλειψη οποιασδήποτε μέριμνας στη διαδικασία ώστε να τεθεί σε ψηφοφορία οποιαδήποτε πρόταση, φαλκιδεύτηκε κάθε δημοκρατική και συλλογική διαδικασία. Έπειτα από τις διαμαρτυρίες μας, μάς έγινε η "χάρη" να σημειώνεται στο λευκό ψηφοδέλτιο, η επιλογή της δικής μας πρότασης. 

Αφού, λοιπόν, έγιναν γνωστά, στον δικηγορικό κόσμο, όλα τα παραπάνω, το ΔΣ του Συλλόγου μας αποφάσισε να γίνει πιο δημοκρατικό!!!

  • Στη ΓΣ της  23ης-5-2016,  δόθηκε συγκεκριμένος χρόνος, στην έναρξη, για να υποβληθούν οι προτάσεις και μετά να ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των ομιλητών. Όπως κι έγινε. Όμως, αυτονοήτως, τα πεπραγμένα και τα αποτελέσματα αυτής της "δημοκρατικής και συλλογικής" διαδικασίας ήταν τα παρακάτω:
  1. Ο πρόεδρος πίεζε τους ομιλητές, που είχαν προτάσεις, να μην αναπτύσσουν το περιεχόμενο της πρότασής τους αλλά, να περιοριστούν, στο αν θέλουν συνέχιση ή όχι της αποχής (σκληρό και μαλακό ΝΑΙ και ΟΧΙ !!!). Αντιδράσαμε έντονα στην τακτική αυτή.
  2. Αφού υποβλήθηκαν οι προτάσεις, ο πρόεδρος αποφάσισε να τις συγχωνεύσει, κυρίως , ανάλογα με την τοποθέτηση ως προς την συνέχιση ή όχι της αποχής, "πετώντας" την δική μας πρόταση-ψηφοδέλτιο και κρατώντας ως περιεχόμενο αιτημάτων μόνο την πρόταση της πλειοψηφίας του ΔΣ. ΌΛΟΙ (πλην της Επιτροπής) , όσοι υπέβαλαν πρόταση, υποτάχθηκαν σε αυτό, στοιχήθηκαν κάτω από το περιεχόμενο της πρότασης της πλειοψηφίας του ΔΣ.  Η πρόταση της Επιτροπής μας, συνδέει άρρηκτα τα αιτήματα του αγώνα, τις διεκδικήσεις μας, με το μέσο πάλης. Αρνηθήκαμε την ενσωμάτωση, αρνηθήκαμε τα ψεύτικα διλήμματα , ρίξαμε στην κάλπη το ψηφοδέλτιό μας, το οποίο και ασφαλώς καταμετρήθηκε.  Δυστυχώς, εγκλωβίστηκαν και παραπλανήθηκαν αρκετοί συνάδελφοι.
  3.  Ολοκληρώθηκε, λοιπόν, η "διαδικασία" της υποβολής προτάσεων, που κατέληξε στην εξής μία, ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην πρόταση της πλειοψηφίας του ΔΣ και, αμέσως άνοιξαν οι κάλπες κι έμειναν οι ομιλητές να ομιλούν σε άδεια αίθουσα, κάποιοι μάλιστα ακύρωσαν την ομιλία τους. Δεν είχε νόημα πια. Δεν υπήρχε σώμα για να ακούσει τοποθετήσεις, να διαμορφώσει άποψη, να καταλήξει σε μια άλλη πρόταση.
  4. Η διαδικασία διεξαγωγής της ΓΣ αλλά και ο τρόπος  της ψηφοφορίας, με ΝΑΙ ή ΟΧΙ, δεν επιτρέπει σε κανέναν συνάδελφο να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στον ασφαλιστικό νόμο που ψηφίστηκε, είτε θέλει να συνεχιστεί η αποχή είτε όχι, να βρει και άλλους τρόπους αντίδρασης και αντίστασης, τον εγκλωβίζει και τον χειραγωγεί με ψευτοδιλήμματα, παραποιώντας την αληθινή βούλησή του και υποβαθμίζει την λειτουργία της ΓΣ.

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε, ήξερες ότι ψηφίζεις την συνέχιση ή το σταμάτημα της αποχής για τρεις τροπολογίες; Συναδέλφισσα, Συνάδελφε, μπορεί το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην αποχή για τρεις τροπολογίες να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή σου στον ασφαλιστικό νόμο-λαιμητόμο; Συναδέλφισσα, Συνάδελφε, μπορούν αυτές οι ηγεσίες να εκφράσουν και να υπερασπίσουν τα συμφέροντά σου; 

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
        ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
                                                                   Θεσσαλονίκη 24 Μαΐου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
ΑΠΟ 25 ΜΑϊΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016
     Η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης την  23.5.2016 αποφάσισε την αποχή των Δικηγόρων Θεσσαλονίκης και η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος την 24.5.2016 αποφάσισε την Πανελλαδική αποχή των Δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, με το ισχύον πλαίσιο κατάθεσης δικογράφων και εκδίκασης υποθέσεων:
ΑΠΟ 25 ΜΑΪΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016
για την άμεση νομοθέτηση βελτιωτικών διατάξεων στο ψηφισθέν ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο, που αφορούν: α) τους νέους δικηγόρους, β) την επιστροφή, των με τα γραμμάτια προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής επιπλέον, καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και γ) τη δυνατότητα ύπαρξης επαγγελματικού ταμείου με ταυτόχρονη απαλλαγή από τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης.
                 Ο Πρόεδρος                                          Ο Γεν. Γραμματέας
  
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΜΜ. ΒΑΛΕΡΓΑΚΗΣ                               ΧΡΗΣΤΟΣ ΗΡ. ΡΑΠΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου